„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w partnerstwie z Kujawsko-Pomorską Organizacją Turystyczną zapraszają do uczestnictwa w podróży studyjnej pn. „Mennonicka Pętla Smaku – winno, dziarsko i zielarsko”, która odbędzie się 17.07.2022 r. Podróż odbywa się w ramach realizacji operacji „Wybierz Strawę i Wyprawę na szlaku „Niech Cię Zakole”.
Do uczestnictwa w podróży zapraszamy dziennikarzy, blogerów, influencerów działających w dziedzinie turystyki i kulinariów pochodzących z województwa kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego. W podróży może wziąć udział maksymalnie 15 osób – decyduje kolejność zgłoszeń.
Program podróży:
Do 9.00 – Zbiórka na Rynku Starego Fordonu w Bydgoszczy
9.00 – 10.00 – Serowarskie Gospodarstwo Ekologiczne Malinowy Chruśniak – Wizyta z degustacją serów kozich i owczych
Położone na obrzeżach Bydgoszczy w Parku Krajobrazowym Doliny Dolnej Wisły u wrót Strzeleckiej Doliny. Wizyta w pionierskiej w kujawsko – pomorskim serowarni zagrodowych serów kozich połączona jest z ich degustacją. Właściciel Piotr Jarecki to pionier we wprowadzaniu produktów ekologicznych i regionalnych.
10.30 – 12.00 – Gospodarstwo agroturystyczne „Śliwkowy Sad” Anny i Jana Iwanowskich; Wizyta z degustacją powideł śliwkowych oraz prezentacją gospodarstwa – Gospodarstwo twórców Święta Śliwki w Strzelcach Dolnych, które odbywa się corocznie od roku 2000 w pierwszą sobotę i niedzielę września. Powidła Strzeleckie to wybitnie lokalny produkt, pierwszy z kuj.-pom. zarejestrowany na LPT, jako powidła z Doliny Dolnej Wisły.
12.30 – 13.30 – Nadwiślańska Chata w Luszkowie ze Spiżarnią Mennonicką. Wizyta połączona z degustacją specjalności Nadwiślańskiej Chaty
Posadowiona w uroczym zakątku z widokiem na Dolinę Wisły ze wzgórka i na Chełmno. Wizyta odresturowanej zagrody, na którą składają się: Stara Chata pod strzechą z 1800 roku z kuchnią, salonem i pokojami gościnnymi, mini skansen sprzętu gospodarskiego umieszczony w zaadaptowanej szopie z piętrem, Stodoła Hrabiego z ciekawą, własną historią, w której odbywają się imprezy okolicznościowe. Odrębnym obiektem w zagrodzie jest nowa kuchnia spełniająca wszystkie wymogi, zbudowana przy dofinansowaniu ze środków unijnych.
13.30 – 14.30 – Spontaniczny Spacer Botaniczny z zielarką – malarką – objaśniający tajemnice uroku i bogatą roślinność Doliny Dolnej Wisły z wizytą w Chacie Mennonickiej w Chrystkowie – prowadzi ekspertka – zielarka przewodnik botaniczny Kasia Rymarz – Makowe Lato;
14.30 – 16.00 – Obiad w formie pikniku – Piknik Menonicki w Chrystkowie – Jarsko i Zielarsko z Kasią Rymarz – Makowe Lato.
16.30 – 18.00 – Winnica przy Talerzyku – Wizyta z prezentacją winnicy i degustacją wina i serów
18.00 – 19.00 – Powrót do Starego Fordonu
Zapisy: Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna, e-mail: biuro@k-pot.pl
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi